search-block-background

In stijl beginnen: 10 tips om je eerste werkdag te overleven

De eerste werkdag bij een nieuwe baan kan een spannende dag zijn. Dat is heel normaal! Misschien dat jij deze dag wel spannender vindt dan het solliciteren zelf.

De hele eerste periode bij een nieuwe baan weet je natuurlijk niet goed hoe alles gaat verlopen. Logisch dat dit daarom spannend kan zijn. Je wilt je best doen en een goede eerste indruk achterlaten bij je nieuwe manager en collega’s. Om je eerste werkdag zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben wij verschillende tips voor je die je hierbij zullen helpen.

Tip 1: Kom niet te laat

Dit lijkt misschien logisch, maar dit is natuurlijk heel belangrijk voor die eerste indruk. Stap wat eerder op de fiets, in de auto, de bus of de trein dan je zou moeten. Onderweg kan er altijd iets gebeuren. Beter veel te vroeg op je eerste dag dan net te laat.

Tip 2: Stel jezelf netjes voor  

Je gaat natuurlijk nooit al die nieuwe namen onthouden. Zorg er toch voor dat je jezelf voorstelt aan iedereen. Dat is wel zo netjes om te doen en daarmee laat je een goede eerste indruk achter. Ook al zal je lang niet alle namen onthouden na die eerste dag, jouw nieuwe collega’s weten in ieder geval wel wie jij bent.

Tip 3: Stel veel vragen   

De eerste periode van een nieuwe baan is een tijd van leren, veel leren. Wil je deze periode zo soepel mogelijk laten verlopen? Zorg er dan voor dat je zo veel mogelijk te weten komt op je eerste dag. Dit doe je door vragen te stellen. Hoe werkt de printer? Waar haal je koffie? Hoe lang is er pauze? Zo kom je alles te weten wat je moet weten én kom je geïnteresseerd over tegenover je nieuwe collega’s.

Tip 4: Maak veel notities

Als je veel vragen stelt, zul je veel informatie krijgen. Al deze informatie, in combinatie met alle nieuwe indrukken, ga je nooit allemaal in één keer kunnen onthouden. Neem daarom een schrijfblok mee (of pak een notities app op je smartphone) en maak notities. Zo voorkom je dat je vragen meermaals moet stellen.

Tip 5: Ga mee lunchen

De lunch is een perfect moment om je nieuwe collega’s te leren kennen. Ga samen met hen lunchen. Stel veel vragen om je collega’s beter te leren kennen. Leuke vragen die je kunt stellen om je nieuwe collega’s beter te leren kennen:

  • Welke dag of welk moment uit je leven zou je willen herbeleven?

  • Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd?

  • Wat is het spannendste wat je hebt gedaan of meegemaakt?

Tip 6: Haal een rondje koffie  

Nog een handige tip om een goede eerste indruk achter te laten én je collega’s wat beter te leren kennen. Een rondje koffie halen, dat zal iedereen op prijs stellen. Het laat zien dat je attent bent en het geeft je weer een moment voor een praatje.

Tip 7: Stel jezelf proactief op

Heb je een moment niks te doen, of weet je helemaal niet meer wat je moet doen? Ga dan niet zitten wachten op je leidinggevende of een collega om je hierbij te helpen. Wees proactief en vraag wat je kunt doen. Met deze houding toon je initiatief en voorkom je dat je je gaat vervelen.

Tip 8: Leg je telefoon weg

Dit verschilt natuurlijk enorm per functie. Je hoeft dan ook zeker niet echt de hele dag je telefoon in je zak te laten zitten. Maar zorg er wel voor dat je op je eerste dag niet te veel met je smartphone bezig bent. Je kunt een onprofessionele en ongeïnteresseerde indruk wekken als je ‘de hele dag’ op je telefoon zit.

Tip 9: Spreek niet negatief over je vorige werk(gever)  

Zoals het niet netjes is om op een date negatief te spreken over je voorgaande relaties, zo werkt dit ook bij je werkgever. Hoe onredelijk je vorige baas ook was vergeleken met je nieuwe baas, raden wij het af om deze gevoelens te uiten. Als je veel klaagt, kom je misschien over als een iemand die snel zeurt en het is überhaupt niet zo beleefd om negatief te spreken over vorige relaties, in welke vorm dan ook.

Tip 10: Ga op tijd naar huis!

Je hoeft je echt niet uit te sloven op je eerste werkdag. De kans is groot dat je nog niet zo ontzettend veel werk te doen hebt en je vooral een introductie krijgt. Kijk om je heen wat anderen doen. Zie je dat mensen naar huis gaan? Vraag aan je werkgever of er nog dingen zijn die je kunt doen en vraag hoe laat hij je morgen verwacht.

Een eerste werkdag is voor iedereen spannend. Het belangrijkste is om beleefd te zijn te, sociaal met iedereen om te gaan en veel vragen te stellen. Dan weten we zeker dat het goed komt! Dus accepteer je zenuwen, lees onze 10 tips en gaan met die banaan.

Heb je onze 10 tips doorgenomen en ben je helemaal ready voor je eerste werkdag? Als je nog meer vragen hebt over het beginnen bij je nieuwe baan neem dan hier contact met ons op! Onze recruiters helpen je graag met al je vragen.

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?
Persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?

Lees meer
Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht
CAO & wetgeving

Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht

Lees meer
 Opvallen met je CV: Effectieve strategieën
Solliciteren

Opvallen met je CV: Effectieve strategieën

Lees meer
 Stijging van het minimumloon in 2024
CAO & wetgeving

Stijging van het minimumloon in 2024

Lees meer
Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?
Arbeidsmarkt

Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?

Lees meer
De perfecte bijbaantjes naast je studie
Persoonlijke ontwikkeling

De perfecte bijbaantjes naast je studie

Lees meer
Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks
Solliciteren

Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks

Lees meer
Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen
Persoonlijke ontwikkeling

Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen

Lees meer
1 / 4