search-block-background

Sollicitatiegesprek in het vooruitzicht? Ontdek hier onze handige voorbereidingstips!

Gefeliciteerd met de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek! Je hebt de eerste stap gezet op weg naar een (nieuwe) baan. Dit is jouw kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met je potentiële nieuwe werkgever. Als je sollicitatiegesprek online plaatsvindt, hebben we speciaal daarvoor een blog geschreven met 10 handige tips! Om te laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie is een grondige voorbereiding essentieel. Wij hebben onze expertise op het gebied van solliciteren gebundeld in deze tips. Bestudeer ze goed, en dan zal het gesprek zeker een succes worden.

Verdiep je in het bedrijf

Hoewel je waarschijnlijk al een eerste blik hebt geworpen op het bedrijf bij het lezen van de vacature, is het nu tijd om je verder te verdiepen. Analyseer de website, sociale media, schrijf je in voor de nieuwsbrief en bekijk de LinkedIn-pagina van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Probeer een zo volledig mogelijk beeld te vormen van het bedrijf. Dit zal je helpen bij het beantwoorden van vragen en het formuleren van eigen vragen tijdens het gesprek.

Bestudeer de vacature grondig

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, is het cruciaal om de vacaturetekst goed te bestuderen. Hierin staan immers de functie-eisen en competenties die hoogstwaarschijnlijk ter sprake zullen komen. Laat de in de vacature vermelde functie-eisen dienen als de basis voor je eigen verhaal. Als de vacature aangeeft dat ze iemand zoeken die communicatief vaardig is, kun je concrete voorbeelden geven die dit aantonen. Neem ook de tijd om de genoemde competenties zorgvuldig te bestuderen en bereid voorbeelden voor die laten zien dat jij deze beheerst. Je kunt dit het beste doen door de STARR-methode toe te passen:

 • Situatie: Wat was de context?

 • Taak: Wat waren je specifieke taken?

 • Activiteiten: Wat heb je concreet gedaan of gezegd?

 • Resultaat: Wat was het uiteindelijke resultaat?

 • Reflectie: Heb je gereflecteerd op je keuzes?

Bereid je eigen verhaal goed voor

Aangezien een sollicitatiegesprek grotendeels om jou draait, is het van groot belang dat je goed voorbereid bent op wat je gaat vertellen. Overweeg op basis van de vacature welke ervaringen en aspecten van jezelf je wilt benadrukken. Schrijf dit wellicht eerst uit en werk het goed uit. Bespreek je verhaal vervolgens met een vriend(in) of familielid om feedback te krijgen en je verhaal af te stemmen op de vacature waarvoor je solliciteert.

Denk na over je outfit

Een sollicitatiegesprek draait niet alleen om je antwoorden maar ook om de eerste indruk die je maakt. Je kledingkeuze zegt iets over jou als persoon. Bedenk dus goed hoe je wilt overkomen en kies kleding die past bij de functie waarvoor je solliciteert. Zorg ervoor dat je kleding aansluit bij de indruk die je wilt achterlaten.

Bereid je voor op vragen

In een sollicitatiegesprek worden de meeste vragen gesteld aan de sollicitant. Gelukkig zijn er vragen die bijna altijd voorkomen en waarop je je kunt voorbereiden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende vragen waarover je alvast kunt nadenken:

 • Kun je iets over jezelf vertellen?

 • Zou je enkele goede en slechte eigenschappen over jezelf kunnen vertellen?

 • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

 • Waarom wil je bij ons werken?

 • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Bedenk zelf vragen om te stellen

Een andere vraag die vaak aan de sollicitant wordt gesteld, luidt: heb je zelf nog vragen? Dit is het moment waarop je vragen kunt stellen die je hebt over de functie. Hiermee kun je laten zien dat je je verdiept hebt en je oprechte interesse tonen. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn:

 • Zijn er doorgroeimogelijkheden?

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag in deze functie eruit?

 • Op welke locatie zal ik straks gaan werken?

 • Wat zijn de grootste uitdagingen die bij deze functie horen?

Bepaal een salarisindicatie

Als er geen salarisindicatie in de vacature staat, is de kans groot dat je hierover een vraag kunt verwachten of zelf kunt stellen tijdens het gesprek. Bereid je hierop voor door na te denken over wat je wilt verdienen en wat bij de functie past. Als je geen idee hebt, kun je hier een indicatie bekijken van wat voor salaris bij de functie past.

Accepteer eventuele zenuwen

Zenuwen horen nu eenmaal bij een sollicitatiegesprek. Probeer deze zenuwen te accepteren, dat werkt het beste. Als je er erg veel last van hebt, kan het helpen om dit gewoon uit te spreken tegenover je gesprekspartner. Zoek een moment aan het begin van het gesprek om je zenuwachtige gevoelens te uiten en je zult merken dat dit oplucht. Diep ademhalen kan ook helpen om rustiger te worden. Vraag ook gerust om een glas water, zodat je daar af en toe wat van kunt drinken.

Probeer te reflecteren

Maak na het gesprek thuis aantekeningen voor zelfevaluatie. Identificeer de succesvolle aspecten en overweeg waar verbetering mogelijk is. Bedenk welke vragen je mogelijk niet hebt gesteld maar wel had willen stellen. Deze reflectieve aanpak zal je helpen om toekomstige gesprekken te verbeteren!

Het is volkomen normaal dat een sollicitatiegesprek spanning met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je met behulp van onze tips optimaal voorbereid bent, zodat het gesprek vlekkeloos verloopt! Wil je meer advies voor een succesvol sollicitatiegesprek? De recruiters van Jobboost staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op via e-mail of bel ons even; we helpen je graag op weg!

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?
Persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?

Lees meer
Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht
CAO & wetgeving

Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht

Lees meer
 Opvallen met je CV: Effectieve strategieën
Solliciteren

Opvallen met je CV: Effectieve strategieën

Lees meer
 Stijging van het minimumloon in 2024
CAO & wetgeving

Stijging van het minimumloon in 2024

Lees meer
Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?
Arbeidsmarkt

Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?

Lees meer
De perfecte bijbaantjes naast je studie
Persoonlijke ontwikkeling

De perfecte bijbaantjes naast je studie

Lees meer
Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks
Solliciteren

Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks

Lees meer
Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen
Persoonlijke ontwikkeling

Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen

Lees meer
1 / 4