search-block-background

Krachtig solliciteren: Hoe je jouw zwakke punten transformeert tot sterke punten

Iedereen die ooit een sollicitatiegesprek heeft gehad, is waarschijnlijk bekend met de vraag: "Wat zijn je zwakke punten?" Niemand is perfect, dus het hebben van zwakke punten is helemaal niet erg. Toch kan het een lastige vraag zijn om te beantwoorden, omdat je niet de verkeerde indruk wilt achterlaten bij je gesprekspartner. De uitdaging is om een positieve draai te geven aan deze vraag. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.

Bereid je goede en minder goede eigenschappen goed voor!

Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk spannend zijn, vooral als het gaat om een baan waar je veel interesse in hebt. Gelukkig zijn er veel vragen die vaak gesteld worden en waarop je je dus goed kunt voorbereiden. Een goede voorbereiding is immers essentieel.

Een van deze standaardvragen is die naar je sterke en zwakke punten. Het is logisch dat dit wordt gevraagd, aangezien al je eigenschappen tezamen jouw persoonlijkheid vormen. Het bedrijf wil graag een compleet beeld van je krijgen tijdens het sollicitatiegesprek. Daarom is de kans groot dat ze ook naar je minder sterke eigenschappen zullen informeren.

Natuurlijk wil je niet uitgebreid praten over je zwakke punten, maar tegelijkertijd wil je ook niet overkomen alsof je perfect bent. Het presenteren van jezelf als iemand die nooit fouten maakt, is immers niet geloofwaardig.

Bereid je daarom voor op de vraag over je zwakke punten en denk van tevoren na over welke minder sterke eigenschappen je zou kunnen noemen als daarom wordt gevraagd.

Waarom wordt er eigenlijk naar je zwakke punten gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek?

Het antwoord op deze vraag heeft twee kanten.

Ten eerste wil je toekomstige werkgever graag weten met wat voor persoon hij of zij te maken heeft. Kunnen je minder sterke eigenschappen je functioneren negatief beïnvloeden? Natuurlijk wil je toekomstige werkgever de meest geschikte kandidaat voor de functie selecteren.

Ten tweede wil je toekomstige werkgever graag zien of je een goed zelfinzicht hebt. Het is belangrijk dat je weet waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Durf je hier eerlijk over te zijn? En nog belangrijker: weet je hoe je met deze minder sterke punten om moet gaan?

Als je goed weet wat je minder sterke punten zijn, kun je laten zien dat je veel zelfkennis hebt en goed kunt reflecteren. Dit zijn eigenschappen die een werkgever zal waarderen. Het noemen van je zwakke punten is dus eigenlijk een kans om te laten zien wat je waard bent!

Hoe ontdek je wat je zwakke punten zijn?

Bij een sollicitatiegesprek draait het om het verkopen van jezelf als de juiste kandidaat voor de baan. Het noemen van je (mindere) eigenschappen is hier een onderdeel van. Maar hoe kom je erachter wat je zwakke punten zijn? De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Waar zie je tegenop als je het moet doen?

  • Waar kost het je veel energie om te doen?

  • Waar krijg je wel eens kritiek op?

Vind je het moeilijk om je zwakke punten te bedenken? Vraag het dan aan je collega's, vrienden of familie. Vraag wat zij typerend vinden voor jou, en zo kom je er vanzelf achter.

Hoe noem je je zwakke punten tijdens een sollicitatiegesprek?

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het noemen van je zwakke punten. Natuurlijk moet je eerlijk zijn, maar kies selectief welke minder sterke punten je noemt. Als de functie waarop je solliciteert bijvoorbeeld vereist dat je nauwkeurig en gestructureerd werkt, is het niet verstandig om te zeggen dat je soms slordig bent. Probeer ook bij elke minder sterke eigenschap die je noemt, te bedenken hoe je deze kunt verbeteren.

We geven hieronder een voorbeeld van hoe je een zwakke eigenschap tijdens een sollicitatiegesprek kunt benoemen:

"Ik vind het soms lastig om snel van de ene taak naar de andere over te schakelen. In die zin ben ik niet heel flexibel, maar eerder wat terughoudend. Laatst had ik bijvoorbeeld 's ochtends een deadline voor een klant, maar 's middags moest ik een belangrijke presentatie voorbereiden. Om mezelf voor te bereiden op die presentatie, heb ik bewust een korte pauze ingelast waarin ik even naar buiten ben gegaan. Op die manier kon ik mijn gedachten ordenen en me beter concentreren op de presentatie."

Wees niet bang voor je zwakke punten

Het is verleidelijk om ontwijkend te antwoorden op de vraag naar je zwakke punten. Je kunt er een grapje over maken, of zeggen dat je geen zwakke punten hebt. Deze reactie is begrijpelijk, want niemand vindt het leuk om over zijn of haar minder sterke kanten te praten.

Toch kun je deze vraag beter niet ontwijken en zie het als een kans. Wees niet bang voor je zwakke punten, want ze maken deel uit van wie je bent. Iedereen heeft ze en als je een goed voorbeeld hebt van hoe je aan je zwakke punten werkt, kan dit juist in je voordeel werken tijdens het gesprek. Het vergt moed en zelfinzicht om over je ontwikkelpunten te praten. Wees dus niet bang en bereid je goed voor. Dan zal deze vraag tijdens je sollicitatiegesprek niet zo'n zenuwslopend moment zijn!

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek of ben je op zoek naar een nieuwe baan? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op!

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?
Persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?

Lees meer
Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht
CAO & wetgeving

Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht

Lees meer
 Opvallen met je CV: Effectieve strategieën
Solliciteren

Opvallen met je CV: Effectieve strategieën

Lees meer
 Stijging van het minimumloon in 2024
CAO & wetgeving

Stijging van het minimumloon in 2024

Lees meer
Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?
Arbeidsmarkt

Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?

Lees meer
De perfecte bijbaantjes naast je studie
Persoonlijke ontwikkeling

De perfecte bijbaantjes naast je studie

Lees meer
Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks
Solliciteren

Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks

Lees meer
Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen
Persoonlijke ontwikkeling

Vakantiebanen voor studenten: Waardevolle ervaringen en voordelen

Lees meer
1 / 4