search-block-background

Tips voor het schrijven van een overtuigende motivatiebrief + een algemeen voorbeeld!

Wanneer je solliciteert, kan het voorkomen dat je naast je cv ook een motivatiebrief moet meesturen. Maar wat houdt een motivatiebrief precies in? Een motivatiebrief is een aanvullend document op je cv waarin je niet alleen je geschiktheid voor de functie benadrukt, maar ook de redenen waarom je graag de baan wilt hebben. Het is een kans om de werkgever te overtuigen. Maar hoe schrijf je nu een overtuigende motivatiebrief? Met onze tips trek je de aandacht van de werkgever en maak je deze echt enthousiast. We geven je tevens een algemeen voorbeeld van hoe een motivatiebrief eruit kan zien.

Wat houdt een motivatiebrief in?

Een motivatiebrief biedt je de kans om dieper in te gaan op jezelf. Het geeft de werkgever inzicht in wie je bent als persoon en wat jou drijft om bij zijn of haar bedrijf te willen werken. De focus ligt op jou en waarom de positie (of opleiding/stage) perfect bij je past. Maar hoe breng je dit op de juiste manier over?

Hoe ziet een goede motivatiebrief eruit?

Het belangrijkste is dat je uitlegt waarom je solliciteert voor de vacature en waarom jij geschikt bent voor de functie. Alle details over je ervaring en vaardigheden zijn immers al te vinden in je cv. We kunnen een motivatiebrief in drie delen verdelen: inleiding, middenstuk en afsluiting.

Inleiding

Bij het schrijven van de inleiding zijn enkele zaken van belang: je moet helder zijn, opvallen en je persoonlijkheid laten spreken. De eerste zin moet de lezer meteen nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin dus met een zin die eruit springt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Iets wat jou opvalt aan het bedrijf.

  • Iets bijzonders over jezelf.

  • Een statement over iets wat jij belangrijk vindt.

Niet elke motivatiebrief krijgt evenveel aandacht, dus laat meteen zien wie je bent in de inleiding, en probeer origineel en uniek te zijn.

Middenstuk

In het middenstuk van de motivatiebrief vertel je meer over je persoonlijkheid en je ambities. Het is cruciaal om de lezer te laten zien wat jij de organisatie te bieden hebt. Richt je dus op wat de werkgever zoekt.

  • Stel jezelf kort voor en beschrijf je persoonlijkheid.

  • Maak een lijstje van alle functie- en persoonlijkheidseisen uit de vacature en benoem in je motivatiebrief alle eisen waar jij aan voldoet, met voorbeelden.

  • Geef ook aan wat jouw ambities zijn en waarom. Wat wil je leren in de functie en waar wil je beter in worden? Wees enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief leest prettig en geeft de lezer energie!

Afsluiting

Sluit je motivatiebrief af met een korte samenvatting en vermeld dat je graag in persoon wilt kennismaken voor een gesprek. Het doel is immers om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Algemeen voorbeeld motivatiebrief

Hieronder vind je een algemeen voorbeeld van een motivatiebrief. Probeer al onze tips en trucs toe te passen en maak de motivatiebrief persoonlijk.

[Naam van de contactpersoon],

Bij het zien van uw vacature voor [functie] op [medium, zoals JobBoost] was ik meteen enthousiast. Het is precies de functie en werkomgeving waar ik op dit punt in mijn carrière naar op zoek ben. [toelichting op je motivatie/enthousiasme].

Na mijn opleiding [opleiding] heb ik ervaring opgedaan in [relevante (werk)ervaring] bij verschillende organisaties. Zo heb ik de laatste [aantal jaren] gewerkt als [functie] bij [organisatie], waar ik mij vooral heb kunnen ontwikkelen op het gebied van [relevante ervaring/vaardigheid]. [vertel iets korts over jezelf, waarom ben juist jij geschikt voor deze functie].

In mijn huidige baan houd ik mij vooral bezig met [noem aantal relevante vaardigheden/resultaten]. Nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. In mijn werk zou ik namelijk graag meer [noem waar jij naar op zoek bent] terugzien. Specifiek deze taken zie ik terug in de functie van [functie] bij uw organisatie. Bovendien houd ik van de [noem belangrijke aspecten van de branche waarin je solliciteert]. Daarom lijkt deze functie me een mooie uitdaging waarin ik mijn kennis van [relevante vaardigheden] en mijn [relevante persoonlijke eigenschappen] kan gebruiken en verder kan ontwikkelen.

Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek. Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[naam en achternaam]

Tip 1: Houd het kort – less is more

Een goede motivatiebrief hoeft niet lang te zijn. Vaak wordt er een maximale lengte vermeld in de vacature, bijvoorbeeld maximaal één A4 of een bepaald aantal woorden. Zelfs als er geen maximum wordt aangegeven, adviseer ik om kort en bondig te blijven. Het doel is om de aandacht van de lezer vast te houden en een te lange brief leidt af van de kern van je verhaal. Houd het dus bij maximaal 1 A4.

Tip 2: Vermijd clichés

Origineel en opvallend zijn, dat is wat je wilt met je motivatiebrief. Vermijd daarom clichés. Hier zijn enkele clichés die vaak voorkomen, samen met originele alternatieven:

  • "Ik ben een harde werker." Alternatieven: "Als iets helemaal af is, ben ik pas 100% tevreden." / "Ik krijg energie van een gezonde werkdruk." / "Ik ben graag bezig, ik hou niet van stilzitten."

  • "Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit." Alternatieven: "Ik ben flexibel in mijn werkuren." / "Werken buiten de standaard kantooruren om is geen enkel probleem voor mij." / "Bij mijn vorige baan verzorgde ik de werkzaamheden op het gebied van <voorbeeld>. Dit gebeurde vaak buiten de gebruikelijke kantooruren om."

Tip 3: Laat je motivatiebrief controleren

Als je je motivatiebrief af hebt, laat hem dan altijd controleren door iemand anders, bij voorkeur iemand met enige werkervaring die zelf wel eens motivatiebrieven heeft geschreven. Vraag deze persoon om kritisch te zijn op de inhoud, spelling en grammatica. Met een tweede paar ogen weet je zeker dat je geen grote fouten over het hoofd ziet.

Met deze tips zal je motivatiebrief zeker overtuigend zijn. Heb je een motivatiebrief geschreven en wil je een professionele mening? Neem dan contact met ons op! Onze recruiters staan altijd voor je klaar.

POP, wat is het en hoe maak je het?
Persoonlijke ontwikkeling

POP, wat is het en hoe maak je het?

Lees meer
Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?
Persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie op de werkvloer, hoe ga je daarmee om?

Lees meer
Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht
CAO & wetgeving

Alles wat je moet weten over vakantiegeld en vakantiedagen als uitzendkracht

Lees meer
 Opvallen met je CV: Effectieve strategieën
Solliciteren

Opvallen met je CV: Effectieve strategieën

Lees meer
 Stijging van het minimumloon in 2024
CAO & wetgeving

Stijging van het minimumloon in 2024

Lees meer
Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?
Arbeidsmarkt

Waarom is een sterke band met werknemers zo cruciaal?

Lees meer
De perfecte bijbaantjes naast je studie
Persoonlijke ontwikkeling

De perfecte bijbaantjes naast je studie

Lees meer
Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks
Solliciteren

Jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek: Tips en Tricks

Lees meer
1 / 4