search-block-background

Mindset over talent: de waarom en hoe van het werven van kandidaten op basis van mentaliteit

Als je zoekt op de term ‘talent werven’ zul je veel verschillende artikelen vinden over ‘het aantrekken van schaarse talenten’ en ‘het vinden van de perfecte kandidaat’, en ga zo maar door. Er is hier echter een misvatting: het klopt namelijk niet dat alleen deze kandidaten succes zullen hebben in de functie die jij open hebt staan.

Het wordt tijd dat organisaties zich niet langer fixeren op talent, maar op mensen, hun mindset, in hoeverre ze in je team passen en of ze het vermogen hebben om nieuwe dingen te leren. In plaats van er achter komen of een kandidaat weet hoe hij bepaalde werkzaamheden moet uitvoeren, wil je er juist achter komen of hij deze skills kan leren. Maar hoe kom je er achter of iemand bereid is om zich te blijven ontwikkelen? En hoe neem je dit mee in je wervingsprocedure? We leggen het je uit!

Wat is een growth mindset?

De misvatting dat het werven van talent de beste manier is, heeft ertoe geleid dat veel organisaties belangrijke kwaliteiten zoals mindset over het hoofd zien. Bij het zoeken naar werknemers is het essentieel om juist dit in overweging te nemen. Een growth mindset wordt gedefinieerd als het geloof dat vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door vallen en opstaan. Mensen met een growth mindset zijn gemotiveerd en gaan graag nieuwe uitdagingen aan, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen en op de lange termijn succesvoller zijn. Mensen met een fixed mindset geloven daarentegen dat hun intelligentie, talenten en persoonlijkheden vaste eigenschappen zijn die niet kunnen groeien.

Waarom een growth mindset en recruiment hand in hand gaan

De twee soorten mentaliteiten komen tot uiting op de werkvloer. Mensen met een groeimentaliteit zijn altijd op zoek naar manieren om te groeien. In tegenstelling tot mensen met een fixed mindset zien ze falen niet als een teken dat ze ergens niet goed in zijn, maar als een kans om te leren en groeien. Ze zijn bereid om zichzelf te pushen en nieuwe dingen te proberen. Dit is te zien in de manier waarop ze nieuwe uitdagingen en taken benaderen.

4 tips om mensen met een groeimentaliteit te werven

Wanneer je een functie open hebt staan, wil je het liefst iemand vinden die gemotiveerd en enthousiast is om voor je organisatie te werken en die potentieel heeft om met jouw bedrijf mee te groeien. In andere woorden, je bent op zoek naar mensen met een growth mindset. Maar hoe werf je mensen die je kunt laten groeien in de functies die je open hebt staan? Om als werkgever mensen met een growth mindset aan te trekken hebben we hieronder 4 tips voor je.

      1. Herschrijf je vacatures

Onrealistische verwachtingen beginnen vaak bij de functieomschrijving. Een waslijst aan kwalificaties kan kandidaten afschrikken. Zo kun je mensen mislopen die misschien niet alle skills hebben die uiteindelijk nodig zijn, maar wel bereid zijn om te leren. Dat is natuurlijk erg jammer. Zeker het deel van deze groep kan potentieel hebben om, vaak al binnen een paar maanden, te groeien in de vaardigheden die ze nodig hebben met de juiste training en ondersteuning. Bonus: je creëert hierdoor loyale werknemers die veel waardering hebben voor je organisatie.  

Begin in eerste instantie met het inkorten van de vacature door jezelf af te vragen welke hard skills echt essentieel zijn en welke ‘nice to have’ zijn. Wanneer je de vaardigheden in de vacature beschrijft zou je daarbij de volgende zin kunnen vermelden: ‘We zoeken iemand met zo veel mogelijk van de volgende kwalificaties.’ Onderaan de vacaturetekst voeg je de volgende zin toe: ‘Als je niet over al deze kwalificaties beschikt (maar wel een paar) en ze wilt leren, moedigen we je ook aan om te solliciteren.’ Hierdoor laat je kandidaten weten dat het niet essentieel is om alle vaardigheden te hebben. 

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een vacaturetekst voor een Customer Care Agent bij een online meubel platform:

      2. Identificeer je bedrijfscultuur en waarden ‎

Een van de meest belangrijke zaken bij het werven van nieuwe kandidaten is om te ontdekken of ze de cultuur van je organisatie omarmen. Dit is namelijk dé sleutel tot werknemersbetrokkenheid, prestaties en productiviteit. Werknemers die zich met de waarden van hun bedrijf identificeren, zijn gelukkiger, ervaren meer arbeidstevredenheid, zijn meer betrokken, presteren beter en zullen de organisatie niet snel verlaten.

Bij het aannemen van nieuwe mensen moet je kijken naar hun persoonlijkheid en hoe ze bij de rest van je team passen. Om iemand te vinden die in je cultuur past, zul je in eerste instantie nadenken over wat die cultuur eigenlijk is. Kijk hiervoor naar de leiders en kartrekkers binnen je organisatie om de kwaliteiten te vinden die zij delen om de waarden uit te bouwen. Als je hier een helder beeld van hebt, kun je op zoek gaan naar kandidaten die hierbij passen. Als een sollicitant niet openstaat voor verbetering, de verkeerde persoonlijkheid heeft voor de baan of moeilijk is om mee samen te werken, zullen zijn of haar skills er niet toe doen.

      3. Kijk naar potentieel, ambitie en flexibiliteit

In iedere organisatie is de belangrijkste factor voor succes de mens. Je kunt iemand niet leren om een goede houding te hebben of gepassioneerd te zijn over hun werk. Als je mensen aanneemt die ambitie hebben, kun je hen trainen in de vaardigheden die ze nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Daarnaast geeft het hen de kans om te leren en te groeien binnen je organisatie. Het beste aan het aannemen van mensen met potentieel is dat ze meestal hongerig zijn naar kennis hebben en altijd op zoek zijn om hun vaardigheden te verbeteren. 

Potentieel ontdek je door naar voorbeelden te vragen over wanneer een kandidaat uitdagingen heeft overwonnen. Je kunt de kandidaat vragen naar hoe ze omgaan met moeilijke situaties en falen. Is dit iets wat ze vermijden? Of gaan ze uitdagingen aan en zien ze dit als een mogelijkheid om van te leren? Iemand die in eerste instantie heeft gefaald, maar hiervan heeft geleerd en heeft doorgezet, laat zien dat hij lef heeft om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt speelt dit een belangrijke rol, omdat het werven van kandidaten simpelweg lastiger is.

      4. Creëer een cultuur van zelfontwikkeling

Als je je team laat zien dat je waarde hecht aan hun professionele ontwikkeling, zul je een cultuur opbouwen waarin je medewerkers willen leren hoe ze iets moeten doen. Stop dus met het zoeken naar de perfecte kandidaat en begin te leren hoe je kandidaten kunt screenen op vaardigheden, leervermogen en culturele fit in plaats van op talent. Alleen op die manier kun je de beste medewerkers aantrekken, creëren en behouden.

Investeer in ontwikkeling en werf kandidaten met potentieel

Ben je op zoek naar nieuwe mensen? Focus je dan op hun mentaliteit. Mensen werven met een growth mindset betekent dat je in de toekomst een team hebt dat steeds getalenteerder en beter wordt. Verbetering in je organisatie zal hierdoor dus continu zijn. Volg onze tips en je zult merken dat het niet per se moeilijk om mensen met een growth mindset te vinden. 


Wij helpen onze klanten dagelijks met het vinden van de juiste kandidaten, zo ook mensen met een growth mindset. Heb je hulp nodig bij het werven van kandidaten met een groeimentaliteit? Neem dan gerust contact met ons op.

Jobhoppen: Slimme carrièremove of risicovolle stap?
Arbeidsmarkt

Jobhoppen: Slimme carrièremove of risicovolle stap?

Lees meer
De toekomst van werk: Welke skills zijn in 2030 goud waard?
Arbeidsmarkt

De toekomst van werk: Welke skills zijn in 2030 goud waard?

Lees meer
Werkgeluk: de key voor gemotiveerde medewerkers en topprestaties
Persoonlijke ontwikkeling

Werkgeluk: de key voor gemotiveerde medewerkers en topprestaties

Lees meer
Gen Z, de succesfactor voor jouw bedrijf?
Arbeidsmarkt

Gen Z, de succesfactor voor jouw bedrijf?

Lees meer
Werken 2.0: Hoe AI de recruitmentwereld verandert
Arbeidsmarkt

Werken 2.0: Hoe AI de recruitmentwereld verandert

Lees meer
Omgaan met Feedback: van kritiek naar kansen
Persoonlijke ontwikkeling

Omgaan met Feedback: van kritiek naar kansen

Lees meer
Wat moet je weten als starter in de zorg?
Persoonlijke ontwikkeling

Wat moet je weten als starter in de zorg?

Lees meer
POP, wat is het en hoe maak je het?
Persoonlijke ontwikkeling

POP, wat is het en hoe maak je het?

Lees meer
1 / 4